Mreža iz naravnega ratana (Dunajski trs)

Mreža iz naravnega ratana, znanega tudi kot Dunajski trs, predstavlja naravno, trpežno in estetsko privlačno možnost za različne namene. Ratan je vrsta palme, ki se uporablja za izdelavo trpežnih in fleksibilnih vlaken, ki se nato prepletena ustvarijo mrežo.

0,00 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Rok dostave:
7-20 dni
SKU
Paglia di Vienna
40 cm
45 cm
50 cm
60 cm
70 cm
80 cm
90 cm
100 cm

Mreža iz naravnega ratana - Dunajski trs

Material, ki prevladuje iz leta v leto

Tu so nekateri ključni vidiki mreže iz naravnega ratana:

Estetska privlačnost:

Naravni ratan ima toplino in naravni videz, ki ustvarja estetsko prijeten videz v prostoru.

Trajnost:

Ratan je trpežen material, kar pomeni, da bo mreža dolgo časa ohranjala svojo strukturo in funkcionalnost.

Fleksibilnost:

Mreža iz naravnega ratana je pogosto zelo prilagodljiva, kar omogoča različne oblike in uporabe.

Ekološka ozaveščenost:

Uporaba naravnega ratana je ekološko prijazna, saj je naraven material, ki se običajno pridobiva trajnostno.

Toplina in udobje:

Mreža iz naravnega ratana lahko dodaja občutek toplote in udobja v prostoru.

Vsestranskost:

Lahko se uporablja za različne namene, kot so senčniki, ločevanje prostorov, dekorativni elementi in še več.

Rustikalen videz:

Mreža iz naravnega ratana lahko prinese rustikalen videz prostoru, še posebej, če se uporablja v kombinaciji z drugimi naravnimi elementi.

Pomembno je omeniti, da je treba mrežo iz naravnega ratana primerno vzdrževati in zaščititi pred močnimi vremenskimi vplivi, če se uporablja na prostem.

 

KAJ JE DUNAJSKI TRS?

Trs je trpežen in prožen material, ki izvira iz zunanje kože stebla ratana, plezajoče palme, ki izvira iz Azije. Tehnika sega v starodaven Egipt, v Evropi pa se je pojavil najprej na Dunaju, kjer je postal priljubljen material stolic dunajskih kavarn sredi 19. stoletja. Tam je zaslovel po predstavitvi stola Michaela Thoneta št. 14, ki je s svojo poceni, a elegantno zasnovo spremenil pohištveno industrijo.

Ratan mreža Paglia di Vienna

Vsestransko in nevtralno pohištvo iz trsa je idealno tako za notranje, kot tudi zunanje pohištvo, saj doda toplino v katerikoli prostor. Mizarji ga lahko oblikujejo v skladu z različnimi trendi in slogi ter izdelajo stole in naslonjala za stole, TV omarice, vzglavne plošče in celo dodatke, kot so luči ali stojala za rože.

Mizica iz ratan mreže Paglia di Vienna

Kakšna je razlika med trsom in ratanom?

Trs in ratan prihajata iz iste rastline ratana, vendar pa se materiala predelata skozi različne dele rastline. Trs je tradicionalno vtkan v spletne vzorce in se vstavi v pohištvo, ratan pa je tkan za ustvarjanje kosov pohištva. Na voljo sta dve vrsti dunajske slame:

  • klasična naravna barva
  • pobeljena barva, pridobljena po kemični obdelavi

natural-bleached-paglia di vienna

BARVANJE TRSA

Pozitivna plat trsa je, da zdrži leta in leta če ga ustrezno negujemo. Eden poglavitnih razlogov njegove dolge življenjske dobe je ta, da trs diha skozi hrbtno stran materiala. Zato je pri barvanju trsa zelo pomembno, da barvamo samo zgornjo plast, saj drugače material ne diha in se lahko skozi leta posuši.  

Najlažje ga pobarvate tako, da ga poškropite z barvo v razpršilu ali pa ga ročno pobarvate z tanjšimi sloji. Nato ga najprej posušite nekaj ur, preden ga uporabite za izdelavo pohištva. Kot že prej omenjeno, vam priporočamo da ne pobarvate tudi hrbtne strani, saj boste trs s tem zadušili.

Katero barvo lahko uporabim?

Najbolje je, da na trs najprej namažete premaz (primer) ter počakate da se popolnoma posuši, preden začnete z barvanjem. Priporočljivo je, da trs pobarvate z barvo na oljni osnovi, saj traja dolgo in zagotavlja dobro pokritost.

 

KAKO SKRBETI ZA TRS

Trs ima naravno sijajno zunanjost, ki ni porozna in je zato dokaj enostavna za vzdrževanje. Kljub temu pa bo z malo vzdrževanja in rednega čiščenja vaše pohištvo iz trsa izgledalo odlično.

 

1 - Pohištvo iz trsa hranite stran od neposredne sončne svetlobe.

Neposredna sončna svetloba lahko povzroči razbarvanje in pospeši sušenje, kar vodi do razpok. Pohištvo iz trsa se najbolje obnese v prostorih, ki so topli in malo vlažni.

 

2 - Pohištvo iz trsa naj bo čisto in navlaženo.

Občasno uporabite limonino ali laneno olje, da ohranite trs navlažen. Za najboljše rezultate razredčite olje v vodi in nato poškropite obe plasti. Po tem raztopino obrišite in osušite s čisto brisačo. Pred uporabo naj se pohištvo popolnoma posuši.

 

3 - Po potrebi dodajte blazine.

Blazine ščitijo površine tako, da enakomerneje porazdelijo težo, zaradi česar je manj verjetno, da bi se pohištvo poškodovalo.